Planlösningar och rumssamband

Många lägenheter byggs idag med öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. Det uppskattas av många för att det skapar en öppenhet och möjlighet till mer flexibel möblering. Alla nybyggda bostäder över 55 m² ska kunna avgränsa kök och matplats, eller bara kök, från vardagsrummet med en vägg så att båda utrymmen får dagsljus. I lägenheter från 35 till 55 m² ska antingen kök och matplats eller sovrum kunna avskiljas. Detta ska redovisas vid bygglovsansökan. Många äldre är vana vid att ha ett separat kök, så det kan vara lägligt att överväga att planera bostaden redan från början med dessa väggar.

Det är en fördel om badrummet placeras nära sovrummet eftersom många behöver använda det på natten. Samtidigt är det praktiskt att ha badrummet i anslutning till hallen för att gäster ska kunna använda toaletten utan att behöva gå in i sovrummet. En lösning på detta problem kan vara att ha två dörrar in till badrummet, en från hallen och en från sovrummet som i ett av exemplen som ingick i studien Tryggt i trygghetsboende där dörren in till sovrummet var en skjutdörr för att spara plats.

Om hemmet blir en arbetsplats för vård och omsorgspersonal är det framför allt sovrum, badrum och kök som de behöver tillgång till. Dessa rum blir då mer offentliga och det är en fördel om dessa utrymmen nås enkelt från entrén så att vardagsrummet kan bli en mer privat zon. Detta är alltså tvärtemot hur man normalt planerar lägenheter och gäller lägenheter med fler än två rum. Om en person i ett parförhållande får försämrad hälsa och behöver hjälp av personal är det bra om det finns ett sovrum som ligger nära entrén och ett annat sovrum på annan plats i lägenheten, för att göra det möjligt att bo kvar och ge utrymme för behov av avskildhet. 

Mölndalsbostäders trygghetsboende
Rulla till toppen