Badrum

Äldre spenderar mycket tid i badrummet och det är bra att ge utformning och materialval extra omsorg. Fönster för att få in dagsljus är att föredra, men om det inte kan lösas, kan man få indirekt dagsljus genom ett högt sittande invändigt fönster. 

Foto: Familjebostäder

Dagens byggregler innebär att badrummet blir relativt stort. För att använda den här ytan på ett bra sätt kan det användas till ett kombinerat hygien- och tvättrum. Det bör finnas en tvättmaskin och torktumlare eller åtminstone vara förberett för det för den som själv vill införskaffa det (se Bidra till självständighet). 

Golvet bör vara av ett material som minskar halkrisk. En plastmatta är mjukare att falla på än klinker. Badrummet bör ha dusch i stället för badkar eftersom många äldre har svårt att gå i och ur ett badkar. Ett duschhörn med draperi eller duschväggar som kan plockas bort är att föredra. Det finns flera produkter på marknaden som har anpassade dusch- och tvättställsblandare som är enkla att hantera. Det bör finnas plats för en stol/pall att sitta på i duschen och det bör även finnas ett stödhandtag. Det är viktigt att tänka på att badrumsväggarna är förstärkta så att stödhandtag kan fästas in vid behov. Genom att från början välja produkter som har flera funktioner som t ex duschstång och handdukshängare som samtidigt fungerar som stödhandtag minskas behovet av individuella anpassningar. En normal höjd på stödhandtag är underkant 80 cm över golv.

En toalett med bidéfunktion (closomat eller dylikt) minskar behovet av hjälp av personal vid toalettbesök. I DIABAHS ingick det i ett av seniorboendena. De som intervjuades använde dock inte spolfunktionen i dagsläget, antagligen på grund av ovana, men behovet kan komma senare och därmed användningen. Det finns toalettstolar som är förberedda för handtag som enkelt kan kopplas på den dag som det behövs.

I projektet Gôrbra för äldre som pågick i Göteborg mellan 2011–2012 utvecklades olika exempel på konceptbadrum för äldre fastigheter som skulle göras om. Målgruppen var äldre rullatoranvändare. Ett exempel innehöll intressanta detaljer såsom förberedelse för bidédusch i anslutning till toaletten, en duschstång som kan användas som stödhandtag samt ett badrumsskåp som kunde användas även om man använde rullstol.

Rulla till toppen