Kök

Om köket kan byggas så att det går att plocka bort skåp under diskbänken kan det lättare anpassas om någon i hushållet behöver rullstol. Vissa detaljer såsom induktionshäll och spisvakt minskar risken för brand och brännskador. Ugn och mikrovågsugn placeras med fördel i ett inbyggnads-högskåp med nederkant i bänkhöjd (90 cm över golv). Det är bra om det finns en utdragbar avställningsyta under.

Köksinredning med utdragbara lådor i stället för skåp med hyllor underlättar användningen eftersom det är svårt för många äldre att böja sig ner och komma åt i skåp. Hörnskåp bör utrustas med “karusell”. Om de flesta hyllor i överskåpen kan nås utan att behöva använda en pall är det en fördel. Om det inte går, bör utrymmet i nåbar höjd vara tillräckligt så att de saker som används i vardagen får plats.

Köket bör utrustas med diskmaskin eller åtminstone vara förberett för en sådan, för att underlätta hushållsgöromålen. Om den boende använder rullstol behövs ofta ett höj- och sänkbart kök. Det byggs sällan sådana i ordinära bostäder utan detta görs oftast som en bostadsanpassningsåtgärd om det bedöms vara nödvändigt för en persons självständighet.

Rulla till toppen